Artykuły: Kulinaria
• Przepisy świąteczne – babka wielkanocna
				Mówi się, że babka wielkanocna pochodzi z Francji gdzie król Stanisław I Leszczyński miał zamoczyć resztę ciasta w rumie i nazwać je na cześć...
			
 2022-04-13
 • Przepisy świąteczne - pascha
				Po długim poście, jaki wierni w kościele katolickim rozpoczynają od Środy Popielcowej, a jego przesłaniem jest wewnętrzna przemiana i duchowe...
			
 2022-04-12
 • Przepisy świąteczne - zakwas na żurek
				Tradycyjny żurek kojarzymy z tym ugotowanym na wędzonce, białej kiełbasie i zakwasie. W wersji postnej, czy wegetariańskiej pomijamy boczek i...
			
 2022-04-11
 • Smaczne, szybkie i tanie danie RISOTTO Z CYTRYNĄ
				Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
			
 2021-08-30
 • Szparagi zapiekane w beszamelu
				Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
			
 2021-06-12
 • Frittata na mój sposób
				Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
			
 2021-05-21
 • Wodzionka najlepsza na odporność
				Tradycyjna śląska wodzionka została smakiem lutego tegorocznej edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. To propozycja pani Izabeli Skalik z Mikołowa na...
			
 2021-03-13
 • TORTA MIMOSA– włoskie ciasto z odrobiną historii
				8 marca to dzień w którym w przeszłości miały miejsce ważne wydarzenia z udziałem kobiet. Strajk szwaczek w 1857 r. w Nowym Jorku, (gdzie zginęło w...
			
 2021-03-08
 • Styczeń ze szczyptą pikanterii
				Iwona Wieczorek została laureatką styczniowej edycji ósmego sezonu konkursu „Rudzkie Smaki”. Przepis na babkę ze szczyptą pikanterii otworzy...
			
 2021-02-06
 • Wiosną stawiamy na koktajle
				Koktajle z surowych warzyw i owoców mają potężną moc leczniczą, odmładzają komórki całego ciała, a zatem pomagają na liczne problemy zdrowotne. Są...
			
 2020-05-12
  
  NOCLEGI
									NOCLEGI
								 ROZKŁADY
									ROZKŁADY
								 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 



