Przepisy świąteczne - zakwas na żurek
Tradycyjny żurek kojarzymy z tym ugotowanym na wędzonce, białej kiełbasie i zakwasie. W wersji postnej, czy wegetariańskiej pomijamy boczek i kiełbasę, jednak o zakwasie nie powinniśmy zapominać nigdy. Dzięki niemu zupa ma bardziej wyrazisty smak.
 REKLAMA
  
	Dziś jest ostatni dzień, w którym warto i można nastawić zakwas na żurek wielkanocny.
 
Potrzebujemy do niego:
 
- ½ litra przestudzonej wody przegotowanej
- 6 łyżek mąki żytniej typ 2000
- 5 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- duży słoik
 
Do wody przegotowanej dodajemy mąkę razem w przyprawami. Po dokładnym zamieszaniu przykrywamy słoik gazą stawiając go w zacienionym miejscu pozostawiając dostęp powietrza, pamiętając o tym, by mieszać go przynajmniej raz dziennie czystą łyżką. Po 3-4 dniach zakwas jest już gotowy, jednak najlepszy będzie po około siedmiu dniach.
   
W wersji bezglutenowej mąkę żytnią zamieniamy mąką ryżową, dodając do niej kilka łyżek wody z ogórków kiszonych.
 
Żurek wielkanocny na domowym zakwasie smakuje najlepiej!
  Potrzebujemy do niego:
- ½ litra przestudzonej wody przegotowanej
- 6 łyżek mąki żytniej typ 2000
- 5 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- duży słoik
Do wody przegotowanej dodajemy mąkę razem w przyprawami. Po dokładnym zamieszaniu przykrywamy słoik gazą stawiając go w zacienionym miejscu pozostawiając dostęp powietrza, pamiętając o tym, by mieszać go przynajmniej raz dziennie czystą łyżką. Po 3-4 dniach zakwas jest już gotowy, jednak najlepszy będzie po około siedmiu dniach.
W wersji bezglutenowej mąkę żytnią zamieniamy mąką ryżową, dodając do niej kilka łyżek wody z ogórków kiszonych.
Żurek wielkanocny na domowym zakwasie smakuje najlepiej!
PRZECZYTAJ JESZCZE
   
  NOCLEGI
									NOCLEGI
								 ROZKŁADY
									ROZKŁADY
								








