„Nabiał w diecie osób dorosłych - tak czy nie? ” w ramach projektu Porozmawiajmy o mleku
Polska Izba Mleka zaprasza na kolejne spotkanie w ramach projektu „Porozmawiajmy o mleku” finansowanego z Funduszu Promocji Mleka, które odbędzie się 29.11.2018 r o godz. 16.30 na Uniwersytecie Trzeciego Wieku przy Wydziale Pedagogicznym Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie przy ulicy Waszyngtona 4/8.
Wykład wygłosi prof. dr hab. Małgorzata Żendzian-Piotrowska, kierownik zakładu higieny, epidemiologii i ergonomii na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, która poruszy ważny temat właściwego odżywiania osób starszych, a zwłaszcza zwróci uwagę na korzyści płynące ze spożywania mleka i jego przetworów w codziennej diecie seniora.
Dieta u osób starszych jest szczególnie skomplikowanym zagadnieniem, gdyż na jej dobór składa się bardzo wiele czynników. Dowiedziono, że bardzo często dieta u seniorów jest nieprawidłowa i niewłaściwie zbilansowana. Istnieje szeroka gama przyczyn wpływających na niewłaściwie odżywianie. Osoby w starszym wieku powinny szczególnie przestrzegać odpowiedniej diety bogatej w mleko i jego przetwory. Dowodzą tego badania, które wskazują, że w diecie seniorów często brakuje wielu składników odżywczych, które znajdują się w mleku, czyli białka, wapnia, potasu, magnezu oraz wielu witamin szczególnie z grupy B i witaminy D. Wiele osób starszych nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważne dla organizmu są te składniki. Szczególnie zalecane jest spożywanie fermentowanych produktów mlecznych, takie jak jogurt, kefir, ser, czy maślanka. Oprócz wielu składników odżywczych i witamin zawierają one także mikroflorę, w której znajdują się probiotyczne mikroorganizmy. Dzięki nim tworzy się mikroflora jelitowa pozytywnie wpływająca na zdrowie poprzez ochronę układu pokarmowego przed chorobotwórczymi bakteriami i wirusami oraz zwiększająca odporność organizmu i regulująca pH w przewodzie pokarmowym. Dzięki fermentacji produktów mlecznych mogą je spożywać również osoby nietolerujące laktozę.
Projekt „Porozmawiajmy o Mleku” realizowany przez Polską Izbę Mleka ma na celu podniesienie świadomości społeczeństwa dlaczego warto czerpać z bogactwa, które zawiera mleko i przetwory mleczne oraz dlaczego mleko jest polecane dla osób starszych.
Dieta u osób starszych jest szczególnie skomplikowanym zagadnieniem, gdyż na jej dobór składa się bardzo wiele czynników. Dowiedziono, że bardzo często dieta u seniorów jest nieprawidłowa i niewłaściwie zbilansowana. Istnieje szeroka gama przyczyn wpływających na niewłaściwie odżywianie. Osoby w starszym wieku powinny szczególnie przestrzegać odpowiedniej diety bogatej w mleko i jego przetwory. Dowodzą tego badania, które wskazują, że w diecie seniorów często brakuje wielu składników odżywczych, które znajdują się w mleku, czyli białka, wapnia, potasu, magnezu oraz wielu witamin szczególnie z grupy B i witaminy D. Wiele osób starszych nie zdaje sobie sprawy z tego, jak ważne dla organizmu są te składniki. Szczególnie zalecane jest spożywanie fermentowanych produktów mlecznych, takie jak jogurt, kefir, ser, czy maślanka. Oprócz wielu składników odżywczych i witamin zawierają one także mikroflorę, w której znajdują się probiotyczne mikroorganizmy. Dzięki nim tworzy się mikroflora jelitowa pozytywnie wpływająca na zdrowie poprzez ochronę układu pokarmowego przed chorobotwórczymi bakteriami i wirusami oraz zwiększająca odporność organizmu i regulująca pH w przewodzie pokarmowym. Dzięki fermentacji produktów mlecznych mogą je spożywać również osoby nietolerujące laktozę.
Projekt „Porozmawiajmy o Mleku” realizowany przez Polską Izbę Mleka ma na celu podniesienie świadomości społeczeństwa dlaczego warto czerpać z bogactwa, które zawiera mleko i przetwory mleczne oraz dlaczego mleko jest polecane dla osób starszych.
PRZECZYTAJ JESZCZE