Tłusty czwartek czyli pączki dla każdego
Pączki dietetyczne
 
Wystarczy odjąć kilka składników lub zamienić je na zdrowe zamienniki i tak powstaje przepis na dietetyczne policzki.
 
 Składniki:
 
Ciasto
    • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    • 1 szklanka mąki orkiszowej
    • pół szklanki ciepłego mleka roślinnego
    • jajko
    • ćwierć szklanki ksylitolu
    • opakowanie drożdży instant
Lukier
    • ksylitol
    • woda
    • sok z cytryny
Nadzienie
    • dowolny dżem lub konfitura bez dodatku cukru
 
 Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie sypkie składniki: mąki, drożdże, cukier, możemy dodać szczyptę soli. Jajko mieszamy z mlekiem w oddzielnej miseczce, a następnie dodajemy do suchych składników. I mieszamy i wyrabiamy gęste ciasto. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie około godziny dzielimy ciasto i formujemy płaski placki, w środek kładziemy nadzienie, a następnie sklejamy formujemy zgrabne kulki. Po zużyciu całego ciasta odstawiamy pączki ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 stopniach około 20 minut (należy sprawdzać). Ostudzone pączki polewamy lukrem z ksylitolu.
 
Lukier:
Ksylitol mielimy na puder w młynku. Mieszamy sok z cytryny z wodą i stopniowo dodajemy do pudru, ucieramy do uzyskania gładkiej masy.
 
 
 
  NOCLEGI
									NOCLEGI
								 ROZKŁADY
									ROZKŁADY
								
 
 







